nye expekt Blog
Danmarks sensationelle EM-triumf i 1992
Sommeren i 1992 huskes som noget helt særligt i Danmark. Fodboldlandsholdet gjorde underdog-rollen til skamme og endte med at vinde guld ved EM i Sverige. Hvis du ikke var så gammel i 1992, eller har glemt detaljerne om det succesfulde danske landshold, så læs med i denne blog og få genopfrisket Danmarks vej til sejr ved EM 92 - en turnering, som Danmark faktisk slet ikke havde kvalificeret sig til. Men som et andet HC Andersen-eventyr lykkedes det alligevel for 'lille Danmark' at gå hele vejen og sejre foran deres rivaler, der på papiret ellers var markant stærkere.
Sommeren 92
Sommeren i 1992 bød på solskin, glade danskere og drama på et helt nyt niveau ved em i fodbold i Sverige. Danmark besejrede på vejen til guldet så stærke nationer som Frankrig, Holland og Tyskland - endda uden Danmarks dengang med afstand bedste fodboldspiller, Michael Laudrup. Den ældre Laudrup-bror var ikke enig med landstræner Richard Møller Nielsens taktiske dispositioner, og derefter var Barcelona-stjernen ikke med ved slutrunden.
I stedet var det et dansk kollektiv, som fightede sig til den vel nok største danske præstation nogensinde inden for sportens verden. Der var dog også offensive profiler som Brian Laudrup og Fleming Povlsen på det danske landshold, men meget overraskende var det Henrik Larsen ('Store'), som endte som topscorer i turneringen med tre mål.
Uden for kridtstregerne var det som sagt den karismatiske fynbo Richard Møller Nielsen, som dirigerede tropperne og med finurlige udtalelser som ‘Screw down a little bit the expectations’ talte Richard Møller Nielsen sig direkte ind i danskernes hjerter.
Danmarks vej til EM 92
Kvalifikationen
Som du måske ved, kvalificerede Danmark sig faktisk slet ikke til EM i 1992. Danmark var sluttet på andenpladsen i EM-kvalen ét point efter Jugoslavien, som tog pladsen til EM-slutrunden. I 1992 var Jugoslavien desværre præget af store uroligheder og borgerkrig, hvilket senere betød, at det tidligere store geografiske område blev opdelt i en række mindre nationer under og efter borgerkrigen. Men på grund af borgerkrigen i Jugoslavien blev landet udelukket fra at deltage i slutrunden, og dermed kom Danmark i stedet med på deres plads.
Gruppespillet
Danmark havnede i Gruppe 1, hvor Richard Møller Nielsen & Co. skulle møde England, Sverige og Frankrig. Danmark blev først orienteret om deres deltagelse 12 dage inden turneringsstart, og derfor var der ikke store forventninger til at Danmark kunne vinde nogen af kampene ved den stærkt besatte turnering. 1992 var den sidste udgave af EM med blot otte deltagere, hvilket betød at kun de allerbedste europæiske fodboldnationer var blandt deltagerne. Store fodboldnationer som Spanien og Italien var eksempelvis ikke kvalificeret. Dermed var der ingen såkaldte 'nemme' kampe ved slutrunden, da alle modstanderne var af skræmmende kvalitet.
Den første kamp endte med et 0-0-resultat mod England, hvor John ‘Faxe’ Jensen blandt andet havde et stolpeskud, som med lidt held kunne have givet en dansk sejr. Det uafgjorte resultat mod de engelske stjerner gav selvtillid til det danske landshold, og viste dem at de kunne spille med på dette niveau, selvom de kun var med på et afbud.
Dernæst ventede en kamp mod de svenske værter, der blandt andre havde Thomas Brolin og Martin Dahlin i startopstillingen. Netop Brolin endte med at score kampens eneste mål i svenskernes sejr, og med et point efter to kampe var kravet dermed en sejr i sidste opgør mod Frankrig, hvis Danmark skulle spille sig videre til semifinalen. Efter en tæt kamp kunne Lars Elstrup score det forløsende sejrsmål til 2-1 og sende Danmark videre i semifinalen.
Dermed var danskerne altså for anden gang på otte år i en EM-semifinale. Semifinalepladsen blev fejret med et besøg på McDonalds dagen inden opgøret mod de forsvarende hollandske verdensmestre fandt sted. Her kunne Kim Vilfort, Lars Elstrup og alle de andre danskere få en omgang velfortjente burgere og pommes frittere.
Semifinalen og finalen
Semifinalen den 22. juni 1992 mellem Danmark og Holland er den måske mest sindsoprivende fodboldkamp, som et dansk landshold nogensinde har spillet. Hollands landshold bestod på dette tidspunkt af nogle af verdens allerstørste fodboldnavne. I semifinalen stod Danmark således over for spillere som Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Ruud Gullit og Marco van Basten. De undertippede danskere var ikke spået mange chancer hos de fleste fodboldeksperter.
Men en forrygende fodboldkamp endte 2-2 takket være to kasser fra Henrik Larsen, og da der ikke blev scoret i den forlængede spilletid skulle det hele afgøres fra 11-meterpletten. Her var Danmark køligst og scorede på alle fem straffespark på trods af den hollandske målmand Hans van Breukelens beskidte tricks og da Peter Schmeichel diskede op med en enkelt redning, var det nok til at sikre en dansk finaleplads.
Her ventede de tyske verdensmestre i EM Finalen i endnu en kamp, hvor Danmark var den store underdog. Tyskerne var som altid favoritter og var et frygtindgydende mandskab med Andreas Brehme og Jürgen Kohler i forsvaret, Mathias Sammer, Stefan Effenberg og Thomas Häßler på midtbanen og den absolutte profil Jürgen Klinsmann på toppen. Der var altså ikke mange, der spåede de danske tropper nogen chancer.
EM Finalen den 26. juni 1992, bød på flere flotte indgreb fra Schmeichel og den danske midtbaneduo John ‘Faxe’ Jensen bragte Danmark på 1-0, da han 'ramte den lige i røven' og Kim Vilfort kom alene igennem måske/måske ikke ved hjælp af armen og fik netmaskerne til at blafre usvigeligt sikkert. Og dermed kunne Danmark løfte EM-pokalen på Nya Ullevi i Göteborg.
Kim Vilfort spillede en stor turnering, på trods af at han sideløbende med turneringen havde fokus på sin familie, da hans datter var alvorligt syg. Brøndby-koryfæet spillede en flot finale, og kronede det hele med sin scoring til 2-0 ti minutter før tid, som cementerede den danske sejr i finalen.
Dermed kunne Lars Olsen løfte pokalen med sine medspillere som Kent Nielsen, Morten Bruun, John Sivebæk, Flemming Povlsen, Henrik Larsen, Peter Schmeichel, Torben Piechnik, Henrik Andernsen, Johnny Mølby, Kim Christofte, Claus Christiansen, Lars Elstrup og mange flere.
Drama for det danske landshold
Denne sommer er det 32 år siden, Danmark vandt EM. Forlænget spilletid, straffesparkskonkurrencer, en turnering, vi ikke engang burde have deltaget i - det var en sand eventyrssommer. Men der udspillede sig også en masse drama omkring landsholdet i disse tider.
Michael Laudrup sagde stop for landsholdet i protest mod træner Richard Møller Nielsen allerede i 1991 sammen med sin bror, Brian og Jan Bartram.
I semifinalen pådrog forsvarsspilleren Henrik Andersen sig en alvorlig knæskade, han aldrig kom sig over igen.
Kim Vilforts datter var indlagt med en alvorlig kræftsygdom under turneringen, og alle havde nok haft stor forståelse for, hvis Vilfort ikke havde spillet i turneringen. Heldigt for Danmark, spillede Vilfort turneringen og scorede i finalen.
Danmark skulle ikke engang have været med ved turneringen, men det jugoslaviske landshold blev udelukket på grund af krigene i det tidligere Jugoslavien. Og så var vejen banet for dansk deltagelse, da vi var endt som nummer to i kvalifikationsgruppen.
Det var Preben Elkjær og Flemming Toft, der sad ved mikrofonerne i finalen, og her opstod der ikoniske kommenteringer fra Flemming Toft:
"...og der kommer John Jensen, jaa-ha-hah, ja-ja-jai, hutlihut, nej-nej-nej… Jamen, jamen, jamen. Nederst i bunken John Faxe Jensen. Og kongelig dansk jubel… Jamen er det ikke bare wunderbar…"
".. Claus Christiansen og Vilfort… Vilfort endnu og der Kim Vilfort. JAA, JA, JA, JA, hutlihut… Nej, nej, nej, nej… Det er løgn Preben.. Det passer ikke.. gu gør det så… Danmark foran 2-0…"
EM-triumfens betydning for Danmark
Danmarks vel nok mest kendte fodboldspiller i 1990'erne faldt dog i øjnene med sit fravær ved slutrunden i Sverige. Michael Laudrup, som dengang var midt i sin storhedsperiode hos FC Barcelona, var raget uklar med Richard Møller Nielsen, og landstrænerens defensive indstilling til landsholdstaktikken. Det betød, at Michael Laudrup var fraværende på landsholdet i hele to og et halvt år i perioden 1990 - 1993, og altså inklusiv slutrunden i 1992.
EM 92-profilerne
På trods af den store stjernes fravær lykkedes, det altså for Danmark at gå hele vejen ved turneringen. EM-slutrunden var en ren sand dansk folkefest i 1992, og turneringen satte igen Danmark på fodboldverdenskortet, efter at de bolsjestribede ved VM i 1986 havde imponeret fodboldfans verden over for deres fantastiske fodboldspil. 92-holdet sprudlede rent fodboldmæssigt ikke lige så meget som deres forgængere, men det var dette disciplinerede hold, som endte med at tage største danske fodbold-triumf. Navne som Henrik Larsen, Kim Vilfort, Flemming Povlsen og Brian Laudrup blev pludselig kendte blandt hele befolkningen, og de danske spillere fremstod som sande nationalhelte, da de lod sig hylde på balkonen foran en menneskepakket Rådhusplads.
80'er-holdets start
Fodboldfeberen omkring det danske landshold var dog ikke helt ny, og EM-landsholdet fra 1984 samt VM-landsholdet fra 1986 havde støbt den store nationale interesse omkring det danske fodboldlandshold.
Under EM i 1984 var Danmark med ved sin første EM-slutrunde siden 1964, og Preben Elkjær & Co. imponerede stort under turneringen, hvor et nederlag i åbningskampen mod Frankrig blev fulgt op med flotte sejre over stærke fodboldnationer som Jugoslavien og Belgien.
Dermed stod Danmark i en EM-semifinale mod Spanien, som danskerne tabte, da Preben Elkjær sendte det afgørende spark i straffesparkskonkurrencen langt over mål.
VM 1986-holdet: 'Han skyder. Nej, han venter.. Det er genialt det, der'
To år senere ved VM i Mexico, var Elkjær igen en af profilerne for 'Danish Dynamite', som endte med at blive en publikumsyndling under turneringen takket være deres meget offensive tilgang til spillet på banen.
Netop Elkjær scorede det enlige mål i sejren over Skotland i danskernes første kamp ved VM i 1986.
Men det var Danmarks kamp mod Uruguay, som virkelig fik hypen til at vokse om Sepp Pionteks landshold. De hårdføre sydamerikanere var kendt for deres meget hårde spillestil, men de danske boldekvilibrister legede sig forbi modstanderne, og vandt med utrolige 6-1.
Da selveste Vesttyskland også blev besejret i den sidste gruppekamp, var Danmark dermed klar til ottendedelsfinalen. Her ventede den onde ånd fra 84 i form af Spanien, og Danmark blev sat til vægs, efter at en ikonisk fejlaflevering fra Jesper Olsen havde sendt sydeuropæerne i gang. Hele 1-5 lød nederlaget på. VM-holdet fra 86 vandt ikke nogen titler men masser af hjerter for deres optimistiske og seværdige fodboldfacon.
Kulminationen ved EM 1992 og VM 1998
Netop fordi det talentfulde 86-hold aldrig vandt en titel, var EM 92 en ekstra stor fest for de danske 'Rooligans', da man nu endelig havde bevist, at man kunne gå hele vejen mod de store nationer. Flere af profilerne fra 92-holdet var også med ved det succesfulde VM i 1998, hvor Danmark ved slutrunden i Frankrig igen spillede seværdig fodbold, der blandt andet gave en meriterrende 4-1-sejr over Nigeria i ottendedelsfinalen, inden de forsvarende brasilianske verdensmestre blev endestationen i kvartfinalen. Her sagde Laudrup-brødrene også endelig farvel på landsholdsscenen efter det ærgerlige 2-3-nederlag til Brasilien.
EM 2024 sammenlignet med EM 92
Siden da har der været langt mellem de store succeser for landsholdet, og EM-slutrunden i 2021, var første gang i mange år, at der var en fornemmelse af, at Danmark havde en reel mulighed for at vinde en stor titel igen. Det lykkedes som bekendt ikke i 2021, da man manglede de sidste marginaler i semifinalen mod England. Men Kasper Hjulmand og det danske landshold får en ny mulighed denne sommer ved EM i 2024, og der er faktisk flere ligheder mellem EM 92 og EM 2024.
Selvom meget har ændret sig de sidste 32 år er der også flere paralleller mellem EM i 2024 sammenlignet med slutrunden i 1992. Ligesom turneringen i 1992 foregik i et Danmarks nabolande (Sverige), er det denne gang vores naboer syd for grænsen (Tyskland), der er værter for slutrunden.
Heller ikke denne gang er Danmark blandt de store favoritter til titlen, og man kan i skrivende stund få odds 41 på en dansk EM-titel i Tyskland.
Men ligesom dengang har Danmark alligevel et stærkt landshold, som hvis alt flasker sig har potentiale til at komme rigtig langt i turnereringen. Mange af de danske spillere er profiler i deres klubber, og der findes en stor rutine i truppen, mens der er også er spændende unge danske talenter klar i horisonten.
Samtidig vil erfaringen fra 2021 uden tvivl være et vigtigt plus, hvis danskerne når videre fra gruppespillet, da det gav uvurderlig erfaring med at spille knokcoutkampe ved en stor turnering.
Venter der mon en ny uforglemmelig EM-sommer i 2024?
Du kan læse meget mere om den kommende EM-slutunde hos nye expekt, hvor der også kan finde masser af odds på, hvordan Danmark vil klare sig ved turneringen.
Find flere artikler i vores blog!
Ofte stillede spørgsmål om Danmarks sejr ved EM 1992
Hvem scorede Danmarks mål i EM-finalen?
Det var John 'Faxe' Jensen og Kim Vilfort, som scorede Danmarks mål i 2-0-sejren over Tyskland ved finalen ved EM 1992.
Var Danmark blandt favoritterne til EM 1992?
Nej, Danmark var ikke spået mange chancer ved slutrunden, men takket være flotte præstationer og en god portion marginaler i flere kampe, endte det danske landshold med at vinde hele turneringen.
Hvem var Danmarks bedste spiller under EM 1992?
Danmark var først og fremmest et stærkt kollektiv, men især spilledere som Peter Schmeichel, Lars Olsen, Kim Vilfort, Henrik Larsen samt den unge offensive duo Brian Laudrup og Flemming Povlsen var afgørende for, at Danmark kunne vinde mod alle odds.
Har Danmark vundet EM siden 1992?
Nej, Danmark har ikke vundet EM siden da. I 2021 nåede landsholdet helt frem til semifinalen, inden det blev til et nederlag mod England på Wembley.
Kan Danmark gentage EM-triumfen ved slutrunden i 2024?
Ligesom Danmark ikke var blandt favoritterne i 1992, er det samme tilfældet i 2024. Lande som England, Frankrig og Tyskland er blandt de største favoritter. Danmark betragtes blandt de fleste som værende den niende-tiende største favorit til titlen.
Hvorfor spillede Danmark kun fem kampe ved EM i 1992?
EM-slutrunden i 1992 havde kun otte deltagere, mens turneringen i 2024 har tre gange så mange lande med. Det betyder, at man i 2024 skal spille hele syv kampe, hvis man når hele vejen frem til finalen, mens det i 1992 blot var fem kampe, da semifinalerne begyndte efter gruppespillet, mens der i 2024 er både kvart- og ottendedelsfinaler inden da.
Hvorfor var Michael Laudrup ikke med ved EM i 92?
Michael Laudrup og Richard Møller Nielsen var ikke enige om, hvordan landsholdet skulle spille, og derfor tog Laudrup en pause fra landsholdet i mere end to år i perioden omkring EM-slutrunden i Sverige i 1992.